Villa Moelven

Villa Moelvens fasad har behandlats med Sioo:x träskydd, vilket har gett träet en silvergrå färg som harmonierar med den omgivande naturen.

Det spektakulära trähuset är vackert beläget, omgivet av berg och skog, 35 meter över havet.

Från sitt arbetsrum högst upp i huset har Klas Holm en vidunderlig utsikt över Erstaviken.

Inspirationen till utformningen av familjen Holms hus kommer bland annat från kalifornisk arkitekturlektyr från 1950-talet.

Klas Holm har förverkligat sin dröm: ett fantasifullt, prångigt och labyrintiskt hus – helt byggt av trä.

DRÖMBOENDE I TRÄLABYRINT

– Om någon hade sagt till mig för tio år sedan att jag skulle bygga ett hus helt i trä och låta det vara fururent så hade jag trott att de var galna. Och nu sitter jag i det här huset och tycker att det är väldigt härligt. Det säger Klas Holm och njuter av den vidunderliga utsikten över Erstaviken utanför Stockholm. Från sitt drömhus – ett 300 kvadratmeter stort, prångigt och labyrintiskt trähus med en silvergrå fasad som harmonierar med den omgivande naturen.

Grafiska formgivaren Klas Holm fick upp ögonen för arkitektur redan i unga år. När han var fem år köpte familjen ett 1700-talshus utanför Uppsala. Huset var ganska nedgånget och pappan ägnade sig under hela Klas uppväxt åt att återskapa huset i dess originalskick.

Påverkad av att växa upp ”i en ständig renovering”, som Klas själv uttrycker det, gjorde att han hela tiden tittade på arkitektur och drömde om olika hus.

Det första huset som Klas ritade var en modern funkisvilla ute i Stockholms skärgård. Där bodde han och frun Astrid under några år fram till att de fick barn. De började då prata om att det kanske vore mer praktiskt att bo närmare staden.

I samma veva träffad Klas i ett affärssammanhang en man och de började prata om hus. Klas berättade då att han hade ett sista hus som han ville bygga. Hans verkliga drömhus.

– Då såg han lite klurig ut och sa: ”Jag har en tomt som du borde komma och titta på”, återger Klas.

Kort därefter åkte de till tomten som låg på Älgö i Saltsjöbaden. Mannen sa då till Klas: ”Du får köpa den här tomten av mig. Jag hade tänkt att bygga mitt drömhus här, men du får ta hand om det.”

Sagt och gjort. Klas sålde funkisvillan, köpte tomen på Älgö och började fundera på hur det nya huset skulle utformas. Inspirerad av sin uppväxt föddes idén om att bygga ett trähus byggt på traditionellt sätt fast med modern teknik. Ett diffusionsöppet hus, det vill säga ett hus som andas, vilket både borgar för ett friskt hus och en sund boendemiljö.

Klas kontaktade Moelven (därav namnet på huset) som är Norges största producent av träprodukter och frågade om de vill vara med om att bygga det här fantastiska trähuset. Moelven nappade direkt på idén. Samtidigt tog Klas hjälp av Håkan Widjedal och Ola Keijer på Arkitektstudio Widjedal Racki för att rita huset.

– Givetivs ritade vi huset till stor del i detalj, men vi utelämnade också vissa delar som vi sedan löste på plats med snickarna, berättar Klas.

Resultatet blev ett fantasifullt utformat hus som följer typografin i området och som därför är byggt i inte mindre än 16 nivåer. Invändigt består huset av tio trappor och har synliga limträbalkar och en planlösning med många vrår som skapar en labyrintkänsla.

Huset består av uteslutande nordiska träslag. Utöver limträbalkarna av gran så utgörs fasaden och innertaken av värmebehandlad furu, väggarna av furuplywood och golven av missiv furu.

– En anledning till att jag ville bygga huset av trä var att det skulle kännas som om det tillhörde platsen. Och som att jag mer eller mindre hade tagit materialet från tomten, säger Klas.

Hans ambition vara att förstärka träkänslan så mycket det gick. Att inte måla träet utan istället framhäva det genom olika behandlingar.

– Jag såg framför mig att med tiden skulle träet på huset åldras och bli en del av klippan det står på.

I jakten på den silvergrå träytan tittade Klas närmare på järnvitriol, den teknik som används mycket förr.

– Järnvitriolen har ju den egenskapen att det tar tid och att det blir ojämnt grått. Fasader i olika väderstreck får hela olika karaktärer. Där har Sioo:x en otrolig fördel i och med att den grånar jämnt och snabbt. Och att den sedan ändrar karaktär ganska långsamt och går åt det här silvergrå hållet som jag är ute efter.

Förutom det estetiska resultatet uppskattar Klas även att träskyddet från Sioo:x är miljöanpassat.

– Utöver detta har Sioo:x ytterligare egenskaper som är fantastiskt spännande, som att det armerar och impregnerar träet och skyddar det från påväxt av mögel och svampsporer. Och att träet får en avrinnande yta, säger Klas och stryker med handen över panelen.

En sak är säker: familjen Holm flyttar inte i första taget från Älgö. Om nu Klas och frun Astrid någonsin kommer att göra det.

– Att få bo vid havet är drömmen. Sedan är det inte alltid självklart att få göra det. Men när man kommer till ett sådant här ställe, där drömmen förverkligas så är det ju självklart. Det är ingenting man behöver fundera på utan det bara är så, säger han och låter på nytt blicken svepa över den storslagna naturen runt omkring och havet 35 meter nedanför Villa Moelven.