Villa Moelven

En utmaning i trä

Nyligen fick det svenska trähuset Villa Moelven den ärofyllda utmärkelsen Wallpaper Design Award för att vara ett av fem bästa nybyggda privata hus under 2015. Huset som är en geometrisk skapelse inspirerat av en labyrint är byggt helt i trä.

Huset är en spännande byggnad som utmanar alla traditionella idéer om hur ett hus ska byggas. I Villa Moelven inte bara dominerar träet, det är trä överallt, inne som ute. Det här tycker vi på Sioo:x är fantastiskt kul, vi älskar också trä och det här huset är verkligen något vi uppskattar. Det är vi å andra sidan inte ensamma om, huset och priset har uppmärksammats stort i media och flera inredningstidningar, facktidningar och arkitekturmagasin har skrivit om det.

”Interiören har värme. Utan att bära drag av fjällstuga. Hantverket och bearbetningen är imponerande. Huset är som en möbel i sig. Bokhyllorna och trapporna, liksom köket och garderoberna, framstår som om de vore uthuggna ur ett enda stort stycke trä. Allt hänger samman. Det är lätt att se huset som en flytande rumslig ordning där det ena hela tiden övergår i det andra och där många av de gränsdragningar som privatvillor brukar ha saknas.” skriver Tomas Lauri i Arkitektur.

Att det tog tre år att bygga visar bara på vilket hantverk hela huset är. Arkitektstudion Widjedal Racki har ritat och husägaren Klas Holm berättar för Mark Isitt i Residence att han redan från början tänkt anlita arkitekt Widjedal. ”Jag hade haft ögonen på Håkan Widjedal i många år, närde en dröm om att få jobba med honom”.

Huset som är byggt högt upp på en klippa på Älgö med utsikt över hela Erstaviken var ursprungligen tänkt som ett enplanshus. Områdets detaljplan tillät inte den ytstorleken utan det fick bli ett hus byggt på höjden istället. Inspirerade av den klassiska labyrinten satte Widjedal igång att rita. Det blev till slut ett nio meter högt hus i form av en kub i furu med ribbor. Husets konstruktion med stora grova pelare är egentligen byggt enligt traditionell byggkonstruktion. ”Jag ville bygga ett modernt hus enligt gamla principer men med nutida ekologiska isoleringslösningar”, berättar Holm i Residence. Tanken var också att det skulle vara helt i trä eftersom det är ett ekologiskt, återvinningsbart, lättillgängligt material som dessutom åldras vackert.

Holm kontaktade träföretaget Moelven som på frågan om de ville vara med och bygga ett showroom för trä, sa ja direkt. Moelven har bidragit med tekniskt kunnande och praktiskt support under byggets gång. Slutligen blev det runt 15 olika leverantörer som på olika sätt varit partners i det här projektet, alla med intresse för att visa ett miljöanpassat och sunt och energieffektivt hus utan att göra avkall på design och komfort.

Wallpapers utnämning som ett av de fem bästa nya privata husen under 2015 är så klart ett fantastiskt betyg för alla som varit med och skapat det här huset. Så här lät juryns motivering:

”Located on the beach on the outskirts of the Swedish capital, Villa Moelven was commissioned as a collaboration between its clients – a family of four – and Scandinavian wood manufacturer Moelven. It was conceived as a private home, but also acts as a showcase for the sponsors involved in its construction. The result is a playful Scandinavian villa that incorporates three bedrooms, a living room, a kitchen and a couple of bathrooms, as well as an element of humour and a few surprises that are sure to leave guests with a smile.”