Tromsö

Porten till Arktis

Tromsö är den största staden i världen norr om polcirkeln. Fjordarna, havet och de stora fascinerande valarna och späckhuggarna gör den här delen av världen till en naturupplevelse som slår det mesta.

Det är inte så konstigt att staden börjat kallas för ”Porten till Arktis”. Härifrån har många expeditioner till Arktis startat. Här har Andrée, Amundsen, Nansen, Ousland och en hel rad äventyrliga män gett sig ut med sina farkoster på spännande men ofta strapatsfyllda och farliga upptäcktsresor.

Tromsö har trots sin nordliga latitud och tack vare Golfströmmen, ett förhållandevis varmt subarktiskt kustklimat med en medeltemperatur på femton grader på sommaren och minus fem på vintern. Andra städer på samma breddgrader i exempelvis Ryssland och Kanada är betydligt kallare. Tromsö bjuder på fantastiska naturupplevelser och spektakulära vyer. Men Tromsö är också en trevlig stad med färgglada trähus, en levande hamn och ett spännande kulturliv. För att inte tala om det arktiska köket som så klart har fisk som huvudingrediens.

Framförallt är det alla fjordarna, havet, vildmarken och fjällen som tillsammans ger den stora upplevelsen. Framförallt fjordarna med branta klippor och smala slingrande vattendrag gör Tromsö till en oslagbar upplevelse och den perfekta platsen för att utforska naturen.

Precis utanför stan ligger Kaldfjord, vilket betyder den kalla fjorden. Härifrån kan man se såväl späckhuggarnas skarpa ryggfenor som de 40 ton tunga knölvalarna suga in sill och vatten i en enda stor munöppning. Späckhuggarna som gärna rör sig i mindre familjegrupper syns från fjorden men ännu bättre från en båt eller en kajak. För den som har tur kan en hel grupp späckhuggare komma upp till ytan i perfekt rundade bågar, exakt i fas med varandra.

Stadens placering 30 mil norr om polcirkeln gör att det finns en stor skillnad mellan dagsljus och mörker. På sommaren står solen högt och himmeln går sällan ner över horisonten. Då är det ljust under dygnets alla timmar. Under vinterperioden är det mörkt nästan hela tiden, men det är också då det går att se det fantastiska norrskenet.