Daniella Witte

Grått, grått, grått

Daniella Witte är stylist och fotograf flitigt anlitad av både inredningsmagasin och företag. Hon har en säker stilkänsla och koll på trenderna. Daniella är dessutom en inbiten naturmänniska och vänder sig ofta till naturen för att få inspiration. Enligt Daniella är trä ett av våra trendigaste material.

Nertonade kulörer ton i ton är trendigare än någonsin. Speciellt i den grå färgskalan.

– Det är grått, grått, grått som gäller just nu. Grått är också en väldigt bra färg att sätta på väggarna när man inreder ett rum. Den omfamnar och samlar ihop rummet. Helst ska det vara olika toner av grått både på väggar och snickerier, berättar Daniella Witte.

Förutom att måla väggarna är det också trendigt att tapetsera och då gärna hela rum, och alla rum, inte bara en ensam fondvägg som var så populärt tidigare.

– Viktigt är att tänka på husets ursprung och inte sönderrenovera. Man måste tänka på vilken tid huset faktiskt är från. Istället för att exempelvis lägga bröstpaneler som målas i vitt kanske man ska måla dem i en annan färg och matcha så tapeter och snickerier går ton i ton.

Att inreda med naturmaterial och naturfärger är fortfarande aktuellt och materialet trä är ett av de viktigaste materialen.

– Trä är hur trendigt som helst, det har högst trendvärde bland alla naturmaterial. Det hänger ihop med att hantverket hamnat så i ropet. Där handlar det mycket om trä och de olika träslagen. Vi blandar friskt mörkt och ljust numera.

Träets olika nyanser blir också väldigt fint tillsammans med grått.

– Träet får ett helt annat djup när vi målar väggarna. Grå väggar tillsammans med trädetaljer är otroligt vackert.

Det är också viktigt var träet kommer ifrån och vilken åverkan det gör på naturen.

– Det handlar om ursprung och helst vill man ju hitta det trä som kommer lokalt från en skog i närheten där man bor. I princip vill vi gå till närmsta skogsägare för att få tag i träet.

Tidigare har vi fått höra uttrycket ”ute blir inne” nästan till leda.

– Jag tror att vi här uppe i norden alltid kommer att vilja få in naturen genom att bygga vinterträdgårdar och glasade uterum, för hur vi än gör så är säsongen här inte lång. Det är ju också ett sätt att komma närmare naturen.

Daniella är en naturmänniska som nästan dagligen är ute i naturen.

– Det är ute i naturen som jag får mina idéer. Jag tycker om att vara utomhus och har fördelen att bo på en plats där vi har både lite skog och havet nära. Jag brukar antingen promenera eller springa.

Även som inspiration är naturen en bra och oändlig källa att ösa ur.

– Jag jobbar mycket med färg och färgkoordinationer och då brukar jag tänka efter vad i naturen som har den färg jag är ute efter och sen försöka hitta den. Ser jag en blomma eller en gren kopplar jag ofta ihop det med en produkt jag jobbar med för tillfället. Så för mig handlar det mycket om färg.

Daniella och hennes man har nyligen byggt en pool och då kombinerat ett trädäck med den befintliga altanens betonggolv.

– Jag tycker det blir så fint med betong och trä tillsammans. Träet blir också bra just runt poolen för det blir mindre halkrisk och fukten dräneras automatiskt. Det blir inte heller någon risk att barnen ramlar och slår sig när de springer runt.

Att använda två olika golv är lite ovanligt.

– Jag tycker att träet är en fin färg tillsammans med betongen och två olika golvmaterial delar av den stora ytan så det blir som flera olika rum.

Trädäcket kommer antagligen att få en silvergrå nyans om några år.

– Det är ju precis vad alla vill uppnå, den silvergrå färgen är jättesnygg. Den är ju klassisk och naturlig.

Den grå färgen blir snygg på ett trädäck men den blir också väldigt snygg till gröna växter.

– Jag gillar när färgen i trädäcket går upp i någon möbel som exempelvis ett bord eller en stol. Då hänger allt ihop och är man händig kan man tillverka träkuber som kan fungera som krukor. Lägger man sen till mycket grönska till det, då får man en fin bas där man kan bryta av med exempelvis stålmöbler. Jag tycker att man ska försöka hålla det så naturligt och nära naturen som möjligt på terrassen.

Många stora krukor eller hål i trädäcket för plantering är också idéer Daniella gillar.

– Rejäla planteringar och stora krukor blir alltid bättre än en massa småkrukor som bara står och torkar ut. Helst ska det vara rejäla doningar som kan stå ute året om, avslutar Daniella.